Felavatják a Maros partján fekvő Bánffy-kastélyt

Rendületlenül áll egy kastély Enyedszentkirályon, amely küzdött az idő múlásával a fentmaradásáért, kiállta a természeti csapásokat, esőt, vihart és árvizeket. Egykor virágzó nagy családi életnek adott teret a szentkirályi Bánffy kastély, amely ma már a Fehérvári néptanács tulajdonában van. A kastély felújításának 2015. november. 21-én ünneplik meg. 

10813872_892127227464717_989623621_o

A kastély napjainkban, 2014 (fotó: Gazsi Evelyn)

Enyedszentkirály nevű  falu Fehérmegyében Nagyenyed és Csombord között helyezkedik el. Enyedszentkirály Árpád-kori település, nevét már 1256-ban említette először az oklevél, mint a Csanád nemzetségbeli Belényes bán fia Nagy Fülöp birtokát, melyet Kelemen és Waffa utódai közös birtokként hagytak meg. Bánffy György birtokaként említették az okiratokban. A Bánffy család birtokai közé tartozott még 1725-ben is, mikor Bánffy György halála után Bánffy Mihálynak és fiainak Bánffy Zsigmondnak és Bánffy Péternek öröklött birtoka lett.

large-image

A kastély elölnézetből 1903-ban  forrás: arcanum.hu képeslapok

A Bánffy család várkastélya a Maros partjára épült, melyet Bánffy György halála után Bánffy Mihály és fiai: Zsigmond és Péter örököltek. A kastély 1725-ben épült, melynek szépen kialakított homlokzata a Maros partjára néz. Bánffy György halála után már kissé leromlott állapota után már életveszélyessé vált. Az épület ekkor négyszögletes kőépület volt, faragott kövekkel kirakott tornáccal, oldalszárnyakkal, felvonókapuval és zsindelyfedéssel. Két tornyából gyönyörű kilátás nyílik a falu fele és Nagyenyed irányába is.

516_001

Kép forrása: arcanum.hu, képeslapok

Nemcsak a kastély egyedi szépsége, hanem hatalmas területe is magához vonzza az arra járókat, hiszen a zöld udvar, a fák, a rózsakert és a csöndesen hömpölygő víz mellett a Maros partján remek alkalom nyílik a sétára. Az udvaron található egy kör alakban kiásott medence, amelynek közepén kis szigetecskére emlékeztető helyet alakítottak ki, ahova egy boltíves hidacska vezet. 4 évvel  ezelőtt a kastélyt még nem lehetett megközelíteni romos állapota miatt. Ma már felújítások nagy munkálata folyik mind a kastélyt belsejét és külsejét illetően. Belül teljesen új, viszont ódivatú berendezést találhatunk. Mindezt személyesen bárki megtekintheti és ellátogathat a marosszentkirályi kastélyhoz, 2015. November 21- én, ahol megünneplik a kastély felújítását.

(Gazsi Evelyn)

Leave a comment